Sziklakertet Építek

Manapság nagyon divatos a sziklakert, melyben a magashegységekből, a kopár sztyeppékről, a sivatagokból és a prérikről származó növényeket találhatunk meg. Tehát a sziklakertekben nevelhető növények száma rendkívül magas és ápolásuk is egyszerű mert hasonló igényűek és így jól nevelhetőek együtt is.

Édesanyám nagy vágya sokáig egy szép sziklakert volt. Amikor Budapestre felköltöztem mindig a lelkemre kötötte, hogy gyűjtsek neki a közeli hegyekben szép köveket. Azonban ezt elég nehéz lett volna megtenni, hiszen egy nagyobb szikladarab nem olyan könnyen mozdítható meg a hegyekben, de ugyanakkor kisebb kövekből évekig tartana összeállítani egy szép sziklakertet és nem is nagyon kivitelezhető. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy sziklakert építésével lepjük meg anyák napján.

Először is elmentünk egy kertészetbe, hogy ott kiválasszuk a megfelelő sziklakert elemeket. Magyarországon a legnépszerűbb sziklaformák és anyagok a mészkövek és a dolomitok. Mi azonban egy gyönyörű vörös színű tufa kőzetet választottunk, ami egy vulkáni üledékből áll össze. Kiválasztottuk a legszebbet és felpakoltuk az utánfutóra. A sziklakert alapjai ugye a sziklák, amik ezennel már megvoltak, már csak virágok hiányoztak. Kisváros lévén nagyon bő a piaci kínálat, ezért odamentünk ideális növényeket vásárolni. Rendkívül nagy volt a választék mi azonban csak egy pár cserép növényt vettünk. Volt közöttük kövirózsa, aranykankalin, török szegfű, pozsgás és korallvirág.

sziklakerti_szobrok

Hazavittük a sziklakert építéséhez szükséges kellékeket, és átadtuk őket édesanyánknak, majd közösen nagy lelkesedéssel fogtunk hozzá megépíteni saját sziklakertjét. Kiválasztottunk egy sík területet ügyelve arra, hogy ne legyenek fák a közvetlen környezetében, ne legyen belvizes terület és ne legyen túl huzatos, hiszen ezeket a szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni a sziklakert építése előtt. Ezek után a választott területet megtisztítottuk a gyomnövényektől és kialakítottuk egy vízelvezetőt a sziklakerti növények számára, majd a sziklák elhelyezése és végül a sziklakerti növények betelepítése következett, melyhez kevert talajt használtunk. Amikor összeállt a kis sziklakert, jól megöntöztük és azóta is csodáljuk és bővítjük különböző növényekkel.