Sziklakert Képe

Ahhoz, hogy a sziklakert képe szívünk szerint alakuljon, az alap dolgokra kell nagy hangsúlyt helyezni: A megfelelő hely kiválasztása az első számú szempont.

Árajánlat kérés ITT!

Csak napos, nyílt helyre tervezzünk sziklakertet, oda, ahol nincs a közelben nagyobb fa vagy bokor, mert azok lehulló levelei folyton összerondítanák a sziklakertet.

Egyébként is kevés olyan növény akad, amit sziklakertbe lehet ültetni és szereti az árnyékot, márpedig a tőszomszédságban lévő nagyobb növény mindenképpen árnyékot vetne.

A sziklakert akkor fog szép képet adni, ha a növények párolgása nincs túlzottan felgyorsulva, mivel így kiszáradnának, ezért ne tervezzünk sziklakertet nagyon szeles helyre.

Az átlagosan szeles hely nem gond, csak a szélátfúvásos helyeken a szél maga felkapja a növényekből kipárolgó nedvességet, azonnal elszállítja onnan, és ezáltal felgyorsítja a további kipárolgást, és ezt kevés sziklakerti örökzöld viseli el. De ha mégis bevállaljuk, hogy szélátfúvásos helyre telepítjük, akkor feltétlenül gondoskodjunk a többlet víz kijuttatásáról öntözéssel.

Meggátolhatja a kert jó állapotban való megőrzését, ha túlzottan nedves, vagyis pangó vizű területekre építjük, illetve olyan talajra, ami nem vezeti el megfelelően a vizet.kerti_diszcsap

Ha a kert adottsága folytán eleve nagyon kötött a talaj, akkor dréncsövezéssel biztosítsuk a többlet csapadék, illetve pangóvíz elvezetését valahová máshová.

A szép formák vagy kép kialakításához nem árt, ha láttunk már természetes sziklakertet, amiből lehetőség szerint figyeljünk meg minél többet, és ehhez nem kell messzire menni, Magyarországon is van elegendő sziklás oldal, kisebb hegység, ahol számtalan ilyet megnézhetünk és használhatjuk a tapasztalatokat arra, hogy saját sziklakertünk képét a nekünk tetsző módon formálhassuk.

sziklakert_tervezes_kövek