Sziklakertek Készítése

Sziklakert és a támfal

Sokszor felmerül a kérdés: sziklakert vagy inkább támfal legyen a kertünkben a szintelválasztó kertészeti elem? Melyik mutat jobban vagy melyiket miért érdemes használni?

A sziklakert határozott előnye, hogy nem szabályos formákból áll, ezért változatosabb. Minden egyes kő más és más formájú, a növények – még ha azonos fajtájúak is – sem teljesen egyformák, a kövek elrendezésével pedig a sziklakert egészen egyedi megjelenésű is lehet.

Fenyőkéreg takaró - ideális talajtakarás

Fenyőkéreg takaró – ideális talajtakarás

A támfalak viszont éppen szabályos, újra meg újra ismétlődő mintázatukkal nyernek meg egyeseket. Összerakásuk nagyon egyszerű, a sziklakerttel ellentétben nem igényel bonyolultabb szaktudást vagy térlátást, csupán az alsó sornak szükséges egy szilárd alapot létrehozni mondjuk betonból, nehogy megsüllyedjen az építmény a támfal tömegétől.

Ez abban az esetben szükséges, ha többszintes, magasabb építményről van szó, de egy két-három soros támfal nem igényel különösebb megtámasztást, amennyiben szilárd talajra építjük, nem mondjuk homokra. Ezután csak egymás mellé kell tenni az elemeket, feltölteni őket és a mögöttük lévő réseket földdel, beültetni az elemeket növényekkel, majd a következő sort ráhelyezni körülbelül fél sorral hátrébb és így tovább.

Arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy az első sor lerakása előtt egy kifeszített zsinórral egyenes vonalat húzzunk és ehhez igazítsuk a támfal elemeket, máskülönben össze-vissza fog kanyarogni és összecsapottnak fog látszani. A zsinórozással szép egyenes vonalat lehet alkotni.

Fontos részlet még, hogy amint felhúztunk egy sort, alaposan tömörítsük be a földet a támfal elemek mögött, mert ha nem így teszünk, akkor az egész megdőlhet hátrafelé, főleg ha még egy kis terhelést is kap.

A sziklakert esetében is lényeges szempont a föld letömörítése a kövek alatt, mellett, mögött és között, mert a kövek tekintélyes nyomást fejtenek ki a talajra és mindenképpen el kell kerülnünk a megsüllyedést.