Sziklakerti Növények Kiválasztása

Sziklakerti növény választás:

A sziklakerti növények kiválasztása eléggé egyszerű dolog. Alapvetően legfőképp sziklakerti évelőket érdemes beültetni, de ha egy méretesebb sziklakertbe nem teszünk néhány azoktól eltérő, határozott és elkülönülő formát, akkor az egész olyan lapos és egyhangú lesz.

Sziklakerti díszek

Sziklakerti díszek

Tehát szükséges lehet megalapozni a képet pár karcsú, esetleg gömb formájú cserjével, borókával, vagy hasonló örökzölddel – megjegyzem mindenképp tanácsos a vásárláskor kikérni a hozzáértő eladó véleményét –, de figyeljünk arra, hogy olyan fajtákat válasszunk, amik lassan nőnek és nem túl nagyra, máskülönben kisebbfajta erdő alakulhat a sziklakertünkből. Ezek a meghatározó növények meg fogják adni nekünk a sziklakert sziluettjét.

Ezután következhetnek a kisebb termetű, de mégis impozáns látványt nyújtó sziklakerti évelő növények.

Ilyenekből sokféle van, leggyakoribbak a varjúhájak, a zsályák, de előszeretettel ültethetünk díszfüveket, fűszernövényeket, nyuszifület, napvirágot, stb. Itt is igaz az a kertépítési irányelv, hogy különböző levélzetű és formájú növények jól mutatnak egymás mellett, de azért ilyen kis méretnél figyelni kell arra is, hogy egyik növény se legyen túlhangsúlyozva, elnyomva ezzel a mellette lévőket, tehát kompenzálni kell.

Például ha egy terülő évelőről tudjuk, hogy gyorsabban fog terjeszkedni, akkor a közelébe ültethetünk egy lassabb növésűből hármat vagy akár ötöt is, amellett, hogy valószínűleg a terülőt így is rendszeresen vissza kell majd vágni. Kifejezetten jól mutat, ha néhány terülő fajta mellett kiemelkedik egy-egy magasabb, álló forma is.

Az ültetéshez használjunk jó minőségű, nem agyagos, hanem laza szerkezetű termőföldet, egyes fajok szeretik a savanyú tőzeges talajt is, de erről már feltétlenül a kertészetekben dolgozó eladókat kérdezzük, mert fajtánként lehetnek nagyobb eltérések is. Mindenesetre ha betartjuk az itt megadott szabályokat, nagyot nem hibázhatunk a sziklakerti növények kiválasztásánál.