Sziklakerti Csobogó

Sziklakert csobogóval

Ha becsukjuk a szemünket és megkérnek minket, hogy képzeljük el álmaink sziklakertjét, akkor legtöbbünknek egy esztétikus, növényekkel befuttatott kőoldal jut eszébe, amelyen szépen csörgedezik le a víz nyugodt tempóban. Nos, a sziklakert kétségtelenül csobogóval a legszebb.

Ennek kialakítása azonban összetettebb feladat, mint csak a kövek és a növények megfelelő összeválogatása és összerendezése. Ugyanis minimum szükséges hozzá egy szivattyú, ami a vizet visszaszállítja a létesítmény tetejére, és ha már szivattyúnk van, az sok kiegészítést is igényel, úgymint szűrő, elektromos áram biztosítása, és ezen felül még a kábeleket és egyéb berendezéseket is el kell rejteni a szem elől. Szerencsére ma már kifejezetten erre a célra szánt felszerelések sorát kaphatjuk meg a boltokban, amik beszerelése egyszerű és könnyen elvégezhető.

kerti_diszcsap

Az igazi kihívást inkább a sziklakert olyan módon való megépítése jelenti, amin szépen, akadálytalanul és hordalékmentesen lefolyhat a víz. Persze lehet kapni olyan előre összeállított kőtömböket, amikben a kövek egymáshoz vannak rögzítve, be vannak ültetve növényekkel, és tartalmazzák a gépészetet. Csak legyen, aki megfizeti az árát az üzletben, plusz a házhozszállítást és a felállítást. De hát pénz jelenlétében ma már semmi sem megoldhatatlan.

Viszont hacsak nem rendelkezünk egy jobb fajta gépkocsi árával erre a célra, érdemes elgondolkodni a helyben való megépítésén. Ebben az a jó, hogy nem kell az előre legyártott sablont kiraknunk a kertünkbe, hanem saját ízlésünk szerint építhetünk vagy építtethetünk egyet. Ezt jóval nagyobbra is lehet készíteni, mint az előre legyártottakat, így sokkal impozánsabb képet fog adni. Viszont egy komolyabb darab megépítésének nem javaslom hozzáértés nélkül nekilátni.

A növények beültetése ugyanúgy elvégezhető saját erőforrásból és akkor olyan hangulatot varázsolhatunk kertünkbe, amilyet tényleg csak egy csobogós sziklakert adhat, és hallgathatjuk a víz bársonyos hangját, ahogy a finom felületen leomolva víztükröt ér a csendes nyári estén.