Sziklakerti Évelők

Ha színes, változatos alkotást szeretnénk létrehozni, a sziklakerti évelők azok, amik megadják nekünk ezt az élményt. Kiválasztásuk és beültetésük során azonban sok szempontot figyelembe kell vennünk. A kiválasztással kapcsolatban nincs túl sok lényeges kérdés, legfeljebb annyi, hogy ne össze-vissza mindenféle évelőt válogassunk, hanem itt is a kertépítés alapszabálya szerint, más szóval különböző levélzetű, színű és formájú növények egymás mellett erősítik egymás szépségét és látványát, ezért érdemes a hasonlókat egymástól kicsit távolabb, illetve nem közvetlen egymás közelébe tenni.

Viszont jó hatást kelt, ha némelyik (de nem minden egyes) fajtából több darab is van, amik ismétlődő jelleggel felbukkannak a sziklakertben. Ahhoz, hogy mindez ízlésesen nézzen ki, szükséges ismernünk a különféle típusokat, melyik mekkorára és hogyan fejlődik ki. Jó, ha a hónunk alá csapunk egy rajzot a sziklakert előzetes elrendezéséről, hogy mi hogyan képzeljük el, majd ezzel a rajzzal felkeresni egy megfelelően képzett kertészetet, ahol szaktanácsot lehet kérni a sziklakerti évelők összeválogatásának vonatkozásában.

További anyagokat is meg lehet tanulni a növények igényeiről és szokásairól, de ha nagyon őszinte szeretnék lenni, akkor persze mindig lehet többet tudni a témáról, de a professzionális kertészeti képzettséghez ehhez azért több kell, és nem biztos, hogy egyetlen sziklakert megépítéséhez érdemes beleölni ennyi energiát.

sziklakert_tervezes_kövek

Az ültetésnél a legfontosabb, hogy hagyjunk elegendő helyet a növények gyökerének. Legyen a kövek között bőven föld, ahová a gyökérzet terjeszkedhet, valamint a növények lombjára is gondoljunk, azaz beültetéskor ne várjuk, hogy azonnal úgy nézzen ki, mint egy több éve beállt sziklakert, ahol a levelek és a virágok gyönyörűen egymás mellé illeszkedve olyan pont jól mutatnak, hanem azért bőséggel hagyjunk helyet arra, hogy az évelők idővel kitöltsék a szabad felületeket, egyszóval ne legyünk türelmetlenek, sziklakerti évelőink meg fogják adni a várva várt színes és változatos képet, amire méltán lehetünk büszkék.