Sziklakerti Kő

Sziklakerti kő választás

A sziklakerti kő kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy milyen színvilágú a ház, a kerítés külseje, illetve a kert többi része és mi milyen színű köveket tartunk szépnek, mert így lesz harmóniában a kert, és ezek a színek jó ha illenek egymáshoz, mert ezáltal fogják meghatározni a kert hangulatát.

Sziklakert kő választás

Sziklakerti kő választás

Ha lehet, olyan helyen vásároljunk, ahol van lehetőség a válogatásra. Lényeges szempont továbbá, hogy tömör, egységes köveket válasszunk, amik alkalmasak a sziklakert megépítésére, például ne vásároljunk olyan fajtát, ami porlik vagy könnyen törik.

Az sem jó, ha a sziklakerti kövek felületén mély nyílások, barázdák vagy lyukak vannak, mert a bennük megálló víz télen megfagy, szétrepeszti a kő külsejét, annál pedig nincs kellemetlenebb, amikor emiatt szét kell bontanunk a sziklakert egyes részeit vagy netán az egészet, és ki kell cserélnünk a köveket.

Hasznos dolog odafigyelni arra is, hogy ne nagyon keverjük a színeket egymással, legfeljebb egy-két az alapszíntől eltérő kővel tegyük változatosabbá a sziklakertet, de ettől eltekintve nem tanácsos több színt egymással variálni. Alakjukat tekintve a tömzsi formájúakkal lehet egyszerűen dolgozni, és ők mutatnak a legjobban.

Kerüljük a túlságosan hosszúkás formájú egyedeket. Végezetül pedig mivel a sziklakerti kövek igencsak nehezek – egy 50cmx50cm-es darab súlya 40-50 kg körül mozog –, komoly fizikai erőre lehet szükség a mozgatásukhoz, ezért ha nincs erős férfi a háznál vagy még az elmondottak alapján is bonyolultnak tűnik a megépítés, mindenképp keressünk fel egy jó szakembert. Az alábbiakban, áttekintésül álljanak itt a kövek fajtái valamint itt található a sziklakerti kövek ára (kattints ide) :

Terméskövek:

Andezit

Bakonyi Homokkő

Keszthelyi Sárga Homokkő

Ukrán Barna Homokkő

Karmacskő

Ürömi mediterrán kő

Bolgár kövek

Bolgár Tufakő

Bolgár Vratza kő

Bolgár Gneis B3/Sárga/kő

Bolgár Gneis B8/Beige/kő

Bolgár Gneis B11/Sötétzöld/kő

Bolgár Gneis B5/Vörös/homokkő

Bolgár Gneis B7/Szürke/kő

Bolgár Gneis B13/Rozsdabarna/kő

Bolgár Gneis B1/Narancssárga/kő

Kvarcitok

Brazil kvarcit

Opálos kvarcit

Török kvarcit

Dolomit

Mészkövek