Sziklakerti Növények

Sziklakerti növények:

A sziklakerti növényeket elsősorban azért szeretjük, mert kifejezik a természet vad egyszerűségét, főleg mert a magashegységek hangulatát adják meg nekünk. Azt hihetnénk, hogy onnan való a növények többsége, de ez nem így van.

cropped-sziklakert.png

Érdekes, hogy a kőoldalakból kiálló növényzet létrehozása nem csak az északi kőhegységek honos növényeivel oldható meg, bár használhatjuk őket is nagy részben.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a világ minden tájáról származó összetevőkkel találkozhatunk a kertészetekben, de azért nem érdemes a túlzottan eltérő igényűeket egymással vegyíteni egy kertben.

Például mediterrán nap- és hőségszerető sziklakerti növények együtt havasi cserjékkel egy kertben nem túl jó ötlet, hacsak nem egy viszonylag nagyobb méretű sziklakertről van szó, ahol külön meghatározható a sziklakert árnyékosabb-naposabb, észak-déli, kelet-nyugati oldala, és külön ültethető mindegyik rész egymástól függetlenül.

A lényeg, hogy azért lehetőleg egymáshoz közeli helyekre hasonló víz-, fény- és tápanyagigényűeket tegyünk. Annyit biztosan kijelenthetünk, hogy a kertészetekben választék bőven akad, hiszen csak a hazai piacon több ezer faj található és vásárolható meg. Alapvetően két vagy inkább három águk van: a terülők, amelyek vízszintesen terjeszkednek, a bokros formájúak és az oszloposak. Én azt javaslom, hogy lehetőleg ültessünk mindháromból vegyesen, így lesz a legszebb a sziklakert.

Oszloposnak leginkább örökzöld fenyőfélék alkalmasak, és ezek használatosak legnagyobb részben. Ebből néhány meghatározóbb, de lassan növő (ilyenek a borókák) példány elegendő lehetőleg alacsonyabb helyre téve. Azért tegyük alacsonyabbra, hogy amikorra megnő, ne csúcsosodjon jóval a kert általános magassági szintje fölé, mert akkor nagyon elütne a többitől. Ezután következhetnek a bokrosodóak, amik ugyebár viszonylag gömbölyded alakúak lesznek, ezekből lehetnek kisebb vagy nagyobb méretűek is. Végül a terebélyesedő, talajtakaró fajták, amik ki fogják tölteni a kis zeg-zugokat, réseket.

De vigyázzunk, mert a talajtakarók között vannak nagyon gyorsan és agresszíven növekvők is, ezeket lehetőleg mértékkel ültessük, és gyakran vágjuk vissza, mert egyébként képesek átvenni az uralmat a sziklakert felett, és elnyomni a többi növényt, majd idővel akár uralkodóvá válni, és akkor már nem lesz változatos a sziklakert többé. Meg kell találnunk az egyensúlyt a formák, színek és méretek között, ha esztétikus környezetre vágyunk, és ebben nagy segítségünkre lesz a sziklakerti növények kavalkádja.