Sziklakerti Örökzöldek

A legelső tudnivaló a sziklakert és az örökzöldek kapcsolatáról, hogy természetszerűleg ritkán fordulnak elő örökzöld növények sziklaoldalak hasadékaiban vagy a kövek között kinőve. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy kifejezetten jól mutatnak, ha így ültetjük őket, de annak érdekében, hogy később se érjen csalódás minket, nem árt, ha megértünk ezt-azt a témát illetően.

Például a legtöbb hazai örökzöld – leginkább a közkedvelt tűlevelűek (fenyők, tuják, borókák, ciprusok és hamisciprusok) – igazából közepes méretűre vagy elég nagyra növő fajta, ezért nem javaslom sziklakertbe ültetni őket, mert gondoljunk csak bele, nagy korukban hogy festenének a helyükön? Teljesen és totálisan kiütnék a többi növényt a képből és önmagukban elfoglalnák közel az egész területet, tehát semmi értelme nem lenne. Ehelyett inkább sövénynek vagy szoliternek használjuk őket a kert más részein. Ha már meghatározó formának szeretnénk néhány sziklakerti örökzöldet, akkor véleményem szerint csak törpe fajtákat ültessünk, és ne túl sokat. Kaphatók nagyon dekoratív hamisciprusok, tuják és borókák erre a célra, gömb, oszlopos, csepp formájú vagy egészen extrém kinézetű egyedek is (ezek mutatnak a legjobban).

A kiválasztáshoz feltétlenül előre ismerni kell a használt kövek fajtáját, hogy milyen színűek, anyagúak és kémhatásúak lesznek, valamint a kertünkben lévő talajt is. A budai oldalon a legtöbb helyen lúgosabb a talaj és eléggé kötött, agyagosabb. Ehhez nem lehet akármilyen növényt választani, mert a hamisciprusok savas és laza állagú, jó vízelvezetésű talajt szeretnek és másban nem fejlődnek jól, hanem megcsúnyulnak és tönkre is mehetnek. Persze az ültetéshez valószínűleg úgyis jó minőségű termőföldet hozatunk, de akkor is a talaj előbb-utóbb átveszi a kertben lévő adottságokat, így igazodnunk kell hozzá. A köveknek szintén lehet kémhatása, és ez befolyásolni fogja a növényeink életét, tehát a színválasztás mellett erre is gondolnunk kell.

Vegyük figyelembe azt is, hogy még a kisebb méretű örökzöldeknek is általában nagyobb lesz a gyökérzetük, mint amekkorára az évelőké nő, ezért több hely, több víz kellhet nekik, úgyhogy ültessük eszerint őket. Összességében azt lehet mondani, hogy nincs szükség túl nagy mennyiségre belőlük, de hasznos, ha ismerjük a kiválasztáshoz szükséges alapelveket, így nem foghatunk nagyon mellé. Egy-egy oszlopos, tömzsibb és különleges sziklakerti örökzöld igazán jó alap lehet és csodásan széppé tudja varázsolni kertünket.